Hopp til navigasjonHopp til hovedinnholdHopp til bunnområde

Levanger sentrum

DCIM100MEDIADJI_0052.JPG

Levanger sentrum, med sin unike trehusbebyggelse, er i manges øyne en skikkelig perle. En stor del av bebyggelsen er fredet, og det legges ned et stort arbeid i å bevare byens særpreg.

Sentrum består per i dag av rundt 50 butikker, et drøyt titall serveringssteder, servicenæring og 243 fredede bygninger. I tilknytning til sentrum finner du også pent opparbeidede parker, og aktiviteter for familien – slik som Stadionparken med sine lekeapparater, skateboardanlegg og idrettsmuligheter.

Levanger ligger bare tre kilometer fra Kjønstadmarka, og det jobbes med sammenhengende gang- og sykkelvei fra boligfeltet inn til byen.

Havneområdet i Levanger. Foto: WOW Medialab

Levanger fikk kjøpstadsrettigheter allerede i 1836, og byens handelsdrivende kunne søke om borgerskap ved et eget magistratembede i Levanger. Før den tid hørte den til Trondhjems privilegieområde som kjøpstad.  

Året etter fikk byen eget tollkammer. Forbudet mot handel utenfor byene var både uhensiktmessig, vanskelig å håndheve og heller ikke absolutt. Levangers kjøpstadsrettigheter mistet også sin betydning med liberaliseringen av handelen ved lovendringer i 1866, 1869 og 1882.

Statusen tiltrakk imidlertid endel typiske byfenomener, som var ellers var uvanlige i Nordre Trondhjems amt, fra 1919 kjent som Nord-Trøndelag fylke. Til byen kom blant annet Nordre Trondhjems Amts Sygehus på Eidesøren i 1843, avisen Nordre Trondhjems Amtstidende i 1848, borgerskolen i 1851, Levanger offentlige lærerskole i 1892 og Levanger stasjon i 1902. Levanger kirke, en langkirke bygd i stein, ble oppført i 1902.

Levanger stasjon. Foto: WOW Medialab

I dag framstår Levanger som en moderne by med det man trenger av servicetilbud. De siste årene har det kommet mange nye restauranter, noe som gjør Levanger sentrum og handelsområdet på Moan til et eldorado for matelskere.

Og med bysykkelstasjon og busstopper i Kjønstadmarka, er det enkelt å ta seg til sentrum på få minutter – også om man ikke disponerer eget transportmiddel. Bysykkelordningen finner du mer informasjon om HER.

Levanger sentrum. Foto: WOW Medialab